PR услуги

Агенциите за връзки с обществеността, за разлика от рекламните агенции, популяризират компании или лица посредством медиите. Това е познато като „спечелени“ или „безплатни“ медии – истории, които се появяват на уебсайтове, вестници, списания и телевизионни програми, различно от „платени медии“ или реклами.

PR агенциите и рекламните агенции споделят едни и същи цели: да популяризират клиентите и да ги накарат да изглеждат успешни, честни, важни, вълнуващи или уместни. Пътищата към съзнанието на аудиторията, обаче, са много различни. Повечето хора разбират, че рекламата се плаща от клиента и обикновено се гледа със скептицизъм. Статиите или телевизионните изяви в уважаваните медии имат предимството да са препоръчани от трети страни и обикновено се приемат по-благосклонно.

Една част от традиционните PR услуги се състоят в предвиждане, анализиране и тълкуване на общественото мнение, нагласи и проблеми, които биха могли да повлияят добре или зле на операциите и плановете на фирмата или личността.

Извършва се консултантски мениджмънт на всички нива в организацията по отношение на политическите решения, насоките на действие и комуникацията, като се вземат предвид техните обществени последици и отговорностите на организацията.

Прави се и проучване, провеждане и оценяване на постоянни програми за действие и комуникация за постигане на информирано обществено разбиране, което е изключително важно за успеха на целите на компанията.

Екипът, който ще работи с вас, ще се заеме с определяне на цели, планиране, бюджетиране, набиране и подготовка на персонал, разработване на съоръжения – накратко, управление на ресурсите, необходими за изпълнение на всичко изброено по-горе.

Едни от важните PR услуги са писане и разпространяване на прессъобщения. Ето как се използват на практика.

  • Пишат се кратки прессъобщения за фирмата и се изпращат директно на журналистите
  • Създават и изпълняват специални събития, предназначени за обществени контакти и връзки с медиите
  • Разширяване на бизнес контактите чрез лични мрежи или присъствие и спонсориране на събития
  • Копиране на писане и блогове за уеб (вътрешни или външни сайтове)
  • Кризисни стратегии за връзки с обществеността

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *