9 неща, които не бива да подарявате на китайците за Нова година

Празнуването на Нова година с китайски приятели може да бъде страхотно, но когато културната разлика е голяма, може да бъде наистина лесно да направите грешка при избора на подарък за Нова година.

Ето 9 неща, които в никакъв случай не трябва да подарявате на китайци.

  1. Острите предмети означават прекъсване на връзката

Подаряването на някой на остър предмет подсказва, че искате да прекъснете отношенията си с тях.

  1. Числото 4 – звучи като смърт

На китайски числото четири звучи подобно на думата за смърт. Следователно всичко, свързано с числото 4 се счита за нещастно. Това е причината в някои сгради и хотели да няма четвърти етаж. Често номер 8 се добавя пред 4-те за хотелски стаи на четвъртия етаж.

  1. Обувки – зло

Трябва да избягвате обувките като за подарък за китайската Нова година, защото думата „обувки“ на китайски звучи точно като дума за лош късмет или „зло“. На всичкото отгоре обувките са нещо, на което стъпвате и затова не са добри подаръци.

  1. Носните кърпички са символ на сбогом завинаги

Обикновено носни кърпички се дават на погребение и са символ на сбогуване завинаги. Подарявайки на някого подобен подарък, това подсказва, че се сбогувате завинаги и скъсвате всички връзки.

  1. Часовници – лош късмет

На китайски „подаряване на часовник“ звучи точно като китайското словосъчетание за „присъствие на погребален ритуал“ и по този начин е лош късметът да подарявате часовници на китайци.

Часовниците също символизират изчерпване на времето. Това важи особено за възрастните хора. В никакъв случай не се подарява часовник в Китай.

  1. Круши – раздяла

Подаряването на плодове е нещо добро, но крушите са табу. Това е така, защото китайската дума за „круши“ звучи същото като думата за „раздяла“.

  1. Нарязаните цветя са подаръци за погребения

Нарязаните цветя обикновено са подаръци за погребения, така че не ги подарявайте за китайска Нова година! Това важи особено за Жълтите хризантеми и всякакви бели цветя, които се свързват със смърт. Бялото е нещастен (погребален) цвят в китайската култура, затова трябва да се избягват белите цветя.

  1. Черни или бели предмети – често се използват при погребения
  2. Огледала – привличат призраци

Смята се, че огледалата привличат злонамерени призраци. На всичкото отгоре лесно се чупят, а това е лошо предзнаменование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *