5 съвета за безопасно хранене извън дома

Храненето навън може да бъде забавна промяна на досадното ежедневие, но приятната храна в ресторанта може да бъде съсипана от хранително отравяне. Ресторанти Варна се съобразяват със строгите обществени здравни разпоредби, но все пак е важно да бъдете предпазливи, когато става дума за хранене в ресторант. Следвайте тези съвети, за да сте сигурни, че няма да бъдете повалени от хранително отравяне през отпуската.

Следете за чистотата.

Можете да разберете много за чистотата на ресторанта, без дори да влезете в кухнята. Съставете примерен контролен списък за себе си, когато влизате: Чисти ли са масите, приборите и съдовете за хранене? Има ли екрани, покриващи врати и прозорци, за да се избегнат вируси и бактерии? Чисти ли са тоалетните? Покрити ли са кофите за боклук и не преливат ли? Има ли сертификат за здравна инспекция на видно място?

Бъдете предпазливи към суровото месо, домашните птици, яйца и морски дарове.

Тези сурови храни могат да пренасят бактерии и паразити. Стек тартар, карпачо, сашими и суши се сервират сурови и представляват по-висок риск за хранително отравяне, особено за лица с отслабена имунна система като бременни жени, деца, възрастни и такива с хронични заболявания като диабет, бъбречни заболявания и ХИВ / СПИН.

Ако храната не е приготвена правилно, не се страхувайте да я върнете. Ако сте поръчали бургер, проверете храната си, преди да започнете да ядете. Трябва да се приготвя, докато вътрешността вече не е розова и соковете се избистрят. Ако това не е така, върнете го в кухнята. В допълнение, студената храна трябва да се сервира студена, а горещата храна трябва да бъде гореща. Хладките храни дебнат в опасната зона, където бактериите обичат да се размножават.

Не проявявайте нехайство за хранителните алергии.

Хранителните алергии са сериозно притеснение и е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Ако вие или някой, с когото сте в ресторанта, е с хранителна алергия, проверете внимателно съставките, описани в менюто и предупредете сервитьора, за да избегнете неприятностите.

Бъдете внимателни с остатъците.

Остатъците от храна съхранявайте в хладилник. Когато искате да ги консумирате, загрейте ги поне до 80 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *