Климатизация – видове ОВК системи на МОЛОВЕ

Климатизация на вътрешни помещения днес е нещо задължително и нормално. Всяка една офис сграда, административна, обществена или жилищна притежава климатична система за поддържане на микроклимата в помещенията й. От създаването на климатичните системи е минал близо век и до днес те са претърпели голям технически подем. Търговските сгради, като МОЛОВЕТЕ са любимо място за забавление, разходка и пазаруване. В такива едни огромни сгради с много етажи, помещения и хора съответно, поддържането на здравословна и чиста микросреда е предизвикателство. Затова са нужни специфични климатични системи, съобразени с функционалните зони на сградата, броя помещения и спецификата на архитектурата.

Климатизация – системи за ОВК (отопление, вентилация и климатизация) на МОЛ-ве и хипермаркети

Като цяло климатизацията на търговските сгради от този тип се определя главно от тяхната структура. По тази логика можем ада разделим търговските сгради на два типа – едноетажни хипермаркети с голяма площ и многоетажни МОЛОВЕ с множество магазини и развлекателни помещения в тях. Съответно двата типа сгради имат и нужда от различни видове ОВК системи.

Системите за отопление, вентилация и климатизация на едноетажните търговски вериги магазини често пъти са обединени в едно. На този тип сгради се монтират мощни вентилационни централи, в чийто устройство са монтирани климатични системи за отопление и охлаждане. По изградена система от въздуховоди се вкарва топлия или студен въздух в помещенията. Много често при едноетажните търговки обекти се монтира климатик на покрива. Той има функциите да охлажда през лятото и да затопля през зимата. Предимството на този тип климатизация е подаването на смесен рециркулационен и пресен въздух в помещенията. Така вентилацията и климатизацията се извършват наведнъж. Друго популярно решение за ОВК на този тип сгради е нагнетателната вентилационна система. При нея отоплението или охлаждането се извършва на база воден обмен.

Отопление, вентилация и климатизация на МОЛОВЕ от по няколко етажа, се прави посредством централизирани системи състоящи от модули. Климатичните системи от модулен тип могат успешно да бъдат адаптирани към потребностите на всеки различен МОЛ. Сложните модулни системи за климатизация имат задачата да подават, придвижват, смесват, загряват или охлаждат, изчистват или изсушават въздуха в отделните помещения. Така се постига максимално комфортна микросреда на всяко отделно помещения в МОЛ-ла. Подобен род системи обикновено използват чилъри за подаването на студен въздух и котел за гореща вода, за подаването на топлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *