Пластмасови тръби и отпушване на каналите

Идеалният метод за почистване на пластмасовите тръби и отпушване на каналите е хидродинамичния. Той е ефективен както за водопроводни системи, така и за канализационни.

Този начин се състои в отпушване на каналите чрез подаване на вода в тях под високо налягане. Работата се върши с използване на компресор за създаване на налягането, и маркучи за водата.

Въпреки, че това е най-ефикасния начин за отпушване на каналите, то прилагането му често се ограничава от високата цена на инсталацията.

Някои майстори вместо компресор за създаване на налягане използват обикновена помпа.

Може да се използва и термичен метод за почистване на тръбите – подаваната под налягане гореща вода разтваря наслаганите мазнини във вътрешността на тръбите и ги почиства много добре. Температурата на водата не трябва да е по-висока от 90 градуса.

Промивката с гореща вода спасява положението когато други методи не помагат.

Може да се използват и химически препарати за почистване на пластмасови тръби, но само тези, на които е указано че могат да се приложат за тях.

От механичните начини за отпушване на каналите е най-подходяща ръчната вакуум помпа.

Използването на специален тел или спирала трябва да става много внимателно, за да не се нарани вътрешността на тръбите. Тези тръби са с гладка повърхност, което е много важно предимство пред чугунените и стоманени тръби.

Ако планирате смяна на канализационните тръби, то това предимство може да ви помогне да направите избора си в тяхна полза.

На теория е лесно да се чете, но за прилагането на всеки един от начините за почистване на тръбите си има особености. За това преди да се започне действие чрез някои от тях, е добре да се обърне внимание на сифона, който се намира към всяко санитарно оборудване.

Предназначението на сифона е да защити помещението от проникването на неприятни миризми от канализацията.

Другото му назначение е да задържа и натрупва големи и малки отпадъци, за да не попаднат в канализацията.

Преди да престъпите към решаващи трудоемки действия по отпушване на каналите, разглобете сифона, възможно е проблема да е в него. Почистете го и след промивка отново го монтирайте.

Разбира се, профилактиката на канализацията е най-добрия начин да се спасите от мръсната работа за нейното почистване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *