Гири

С какво да тренираме – с гумени дъмбели или гири?

За да сме напълно сигурни, че всички ще разберат за какво точно иде реч, ще направим малки уточнения. Когато решите, че е време да се погрижите за физическата си форма, консултирайте се със специалист преди да започнете каквито и да било тренировки. Не бързайте да си купувате и фитнес уреди, за да тренирате при домашни условия.

Фитнес инструктурите са добре подготвени и занят какво трябва да включите в спортния си режим. Мнозина използват традиционните дъмбели и гири. Според тях тези уреди са им най-лесни и удобни за използване.

Дъмбелите са съставени от лост, в чийто два края са закрепени кръгли тежести, посредством гайка. През последните години много спортисти и трениращи предпочитат да използват гумени дъмбели. Дъмбелът прилича на гирите, но при него има възможност за избор на тежести. Дъмбелът има един недостатък. Гайките, които застопоряват тежестите, лесно се развинтват. Това представлява реална опасност за травма на трениращия. Точно поради тази причина модерните дъмбели имат гайка с гумена шайба. Това допълнително увеличава сцеплението между тежестта и гайката. Освен това и ръкохватката е значително по-удобна в гумения си вариант. Гумените дъмбели се предпочитат при бодибилдинг тренировки и по-рядко при гимнастика.

При гимнастиката се предпочитат гирите. Специалистите препоръчват тренировките да започват с 3 килограмови гири, тъй като с по-леки няма да има никакво натоварване и няма да се тернира нищо. Тренровките с гири са предназначени за мускулите на гърба, бедрата, дупето, раменете и рядко за ръцете.

С течение на времето тежестта трябва да нараства плавно, в противен случай тренировките губят смисъла си. Не трябва да се пропускат и разтяганията след упражненията с гирите, тъй като с тях се постига не само релакс, но и оформяне на издължен вид на мускулите.

Фитнес инструкторите са на разположение на всеки, който иска да направи фигурата си добре оформена и тренирана. Необходимо е да се допитате и за уредите, които искате да използвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *