Регистрация по ДДС

Много често обърквания при млади и напористи бизнесмени се получават когато трябва дадена фирма да се регистрира по ДДС. Понеже има различни ситуации в тази посока, следващите редове са подготвени в смисъла на възможните ситуации. Всички те се позовават на Закона: фирмите и дружествата с облагаем оборот над 50 хиляди лева за периода от 1 година поема задължението да се регистрира по ДДС.

Регистрация по ДДС – възможности

Законът изисква от дружествата заявлението да се подаде в срок от една седмица след като вече този оборот е постигнат. Това е и първата ситуация случваща се не рядко. Понеже е напълно възможно фирмите да достигат облагаем оборот и за по-кратък период, то тези неща се следят месечно. Регистрацията на фирма по ДДС в този момент изисква да се съберат голям набор от документи. Ние в Регистратко – www.registratko.com можем много да помогнем в подготвянето на заявлението и всички необходими документи.

Логично е да се запитате дали има друг вариант, с по-малко документи, по-евтин и такъв неизискващ постоянно да следите облагаемия оборот с цел насочена към ДДС изискванията. Именно тук идва втората ситуация – доброволна регистрация по ДДС още с обявяването на фирмата в Агенцията по вписванията. Този вариант е по-евтин и изисква по-малко налични документи. Това е най-препоръчителния вариант особено за дружества заложили в своя план на развитие висок оборот още в първите месеци на търговска дейност.

Третата ситуация е свързана със задължителната ДДС регистрация. Тя важи за дружества придобиващи и търгуващи със страни от ЕС при положение, че за една година общата сума преминава прага от 20 хиляди лева. Задължителната регистрация важи и за фирми регистрирани в други държави, но търгуващи с облагаеми доставки на стоки в България.

В registratko.com имате възможност да се запознаете с всички тези особености по Закона за ДДС засягащи фирми и дружества търгуващи със стоки или идващи от ЕС. Този закон обхваща и фирми получаващи или предоставящи услуги на страни в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *