Пелети цени – по какво се различават

Гранулите за отопление се различават не само по външен вид, но и по техните характеристики. Например, има убеждение, че светлите са по-качествени и за това пелети цени за тях са по-високи. В много от случаите разходите за покупка на светли гранули за огрев са необосновани.

Това може да бъде разговор с големи подробности и обяснения, но за сега е добре да се спрем на класификацията на гранулите, на качествата им и от там да си направим извода за пелети цени.

Гранулите се делят на четири основни категории: дървесни; растителни; от торф  и от пилешки тор.

Дървесните пелети се получават от преработката на всевъзможни дървесни отпадъци както от дърводобива, така и от дървообработващата промишленост. Такива са клони, дървесина с кора или без кора, стърготини.

В зависимост от предназначението дървесните гранули за отопление се разделят на: промишлени и за битови нужди.

Промишлените гранули имат кафяв или сив цвят с най-различни нюанси – от светло до тъмно наситени. Тези цветове се дължат на суровината, от която са получени. За тяхното производство се използва дървесина с кора, клонки, а е възможно и суровината достатъчно дълго да е била на открито. Отличават с по-високо съдържание на пепел, малко по-ниска калоричност и пелети цени са по-ниски.

Светлите гранули се отличават със светъл кремав цвят. Произвеждат се от дървесина без кора и суровина, която е свежа. Пепелното им съдържание не надвишава 0,5 % и имат висока калоричност. Това определя пелети цени, отговарящи на характеристиката им.

Дървесните гранули намират широко приложение:

  • за отопление на жилища, складови и производствени помещения, и промишлени котли;
  • в качеството на абсорбент в химическото производство;
  • за пълнител на тоалетна на домашни любимци.

Растителните гранули се произвеждат от отпадъци от селскостопанското производство (слама, слънчогледов шрот, царевичак, от мелниците). Те се използват като гориво и се характеризират с много добра калоричност.

Използването им е съществено ограничено. Приложението им е основно в промишлените котли поради по-високото съдържание на пепел.

Използването на гранулите от торф за отопление е много ограничено в сравнение с дървесните и растителните. Причината е високото съдържание на пепел.

Гранулите от торф могат да намерят приложение в други област като се имат предвид  техните достъпни пелети цени и качествата им.

Могат да се ползват като тор за зеленчуци и в овощните градини, като абсорбент в промишлени филтри, за производство на топло изолиращи материали.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *