Остъкляване на тераси – особености

Замисълът на архитектите при проектиране на сградите е бил терасите и балконите да се използват за почивка на чист въздух. Добър замисъл, но не винаги климатичните условия позволяват това.

Освен това много често тези площи не могат да се използват почти за нищо поради голямата запрашеност на въздуха, падащите от всякъде разни боклуци, както и непоносимия шум от транспортните средства.

Човекът е намерил решение – остъкляване на терасите и балконите. Така закритата площ може да се добави към жилищната, а може да бъде самостоятелно оформено място за отдих.

Материалите, с които може да се направи остъкляване на терасите са най-разнообразни. Всеки собственик сам преценя вида на материала, който ще му свърши най-добра работа.

Изборът зависи от целта, за която ще се ползва нова усвоена площ – ще се поддържа определена топлина или това няма да е необходимо. Разбира се, върху избора оказва влияние и финансовите възможности на собственика.

Един от най-прилаганите начини за остъкляване на тераси е с PVC профил.

PVC профилите спират проникването на студения въздух и защитават от ниските температури, което дава възможност да се поддържа температура, приятна и за зимните месеци.

Освен това се подобрява звукоизолацията на помещението, което е много важно за сградите, разположени на шумни улици.

PVC дограмата има редица предимства:

– лека конструкция;
– херметично уплътнява;
– дълготрайна;
– не се нуждае от много грижи;
– отпада необходимостта от постоянно боядисване и лакиране;
– по-ниска цена в сравнение с алуминиевата дограма;
– лесна направа на нужната конфигурация;
– разнообразие на декоративното оформяне;
– няма нужда от допълнителна изолация;
– възможно е клиента да си избере вида на дограмата, като се съобрази с интериора на жилището си.

В зависимост от конструктивните особености се различават летяща и плъзгаща система на остъкляване на тераси. Всяка една от тези системи има своите положителни и отрицателни елементи.

Остъкляването по системата летящи крила представлява стандартни рамки на прозорците, направени от PVC профили и събрани в една конструкция, повтаряща конфигурацията на терасата или балкона.

При монтиране на такава система е необходимо да се определи нужния брой крила, вида им, големина и разположение.

Освен това остъкляването на терасите с пластмасови профили дава възможност да се избере и начина на отваряне – нормално или двуосно. Последният е най-популярен, защото дава възможност да се проветрява помещението, без да се отваря рамката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *