Внимание при избор на интериорни врати

При избор на интериорни врати обърнете внимание на нивото на влажността и възможните температурни промени в помещението, степента на безопасност, звукоизолация. Всички тези условия пряко зависят от материала, от който са направени вратите.

Към най-икономичния вариант – врати от ПДЧ, трябва да сте много внимателни при оценка на качествата им. Евтиният пълнеж може да отделя вредни вещества. Такива врати не трябва да се поставят в помещения с повишена влажност. Освен това тези врати са тежки, а срока на ползване не превишава 5 – 7 години.

Интериорните врати от МДФ могат да се отнесат към скъпите изделия, всичко зависи от нивото на производителя.

МДФ – качествен материал, много издръжлив и екологичен, притежава високи звукоизолационни качества и понася влажността.

Ако имате нужда от лека врата, изберете такава, направена от мека дървесина и запълнена с пресован картон във форма на пчелна пита.

Най-престижният вариант е вратата от масивно дърво. Ако имате нужда от престиж на умерени цени, най-подходящия вариант са варите, направени от боров материал, с добавен фурнир от дъб, венге и други.

Трябва да имате предвид, че интериорните врати от иглолистна дървесина са много капризни. В отговор на резки колебания на влажността и на температурата могат да променят геометричните си размери, в резултат на което не могат да се затварят.

Най-скъпи са вратите от масиви на дъб, бук и друга твърда дървесина. Те не са така склонни към деформация под влиянието на външните условия. Въпреки това, дървото е все още жив материал.

При неправилен монтаж се получава деформация на интериорните врати и те започват да скърцат и има проблем при затварянето им. Препоръчва се да не монтирате сами вратите, а да се доверите на майстор. Оптималната температура при монтиране трябва да е от 10 – 30 градуса при относителна влажност 50 – 70 % и без резки промени.

След монтиране на вратите спазвайте няколко елементарни правила по отношение грижата за вратите. Това са основно да не се използват химически вещества (течни и прахообразни) за почистването им, да се избягва продължителен контакт с водата.

В търговската мрежа има голямо разнообразие препарати за почистване на дърво и други материали. Това дава възможност да се избере подходящия препарат за почистване на всеки вид интериорни врати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *