Задължения на професионален домоуправител

Напоследък все по-често чуваме за понятието професионален домоуправител, което до преди десетилетие изобщо не беше познато. То се налага напоследък като много модерна професия, която не е трудна, нито изисква кой знае каква отговорност или напрежение при справяне с евентуално възникнали проблеми. Но да разгледаме какво е това професионален домоуправител, какви са неговите права и задължения, и защо много хора прибягват до неговите услуги.

Професионален домоуправител е частно лице, което е на трудов договор към дадена фирма за такива услуги. То може да е платен домоуправител на много имоти, като за тази си дейност му се заплаща определена сума, по правило на апартамент. Това лице е длъжно да следи за правилното протичане на всички функции на общите части в дадена сграда, на която е професионален домоуправител.

По-конкретно, негова задача е да наглежда за изправността и функционирането на асансьора, ако има такъв, както и редовният му технически преглед или ремонт при вещите за това фирми. Той е отговорен също така за поддържането на хигиената във входа на сградата, като за тази цел или сам се заема с тази дейност, или следи за стриктното й изпълнение от наетият за това хигиенист. Освен това, неговата дейност включва още и погасяването навреме на общите сметки на входа за ток, вода, и отопление – парно, въглища, пелети, в зависимост на разполагаемата система за отопление.

Също така, всеки професионален домоуправител е длъжен да съблюдава за възникването на евентуални аварии в сградата на кооперацията и да вземе адекватни мерки за тяхното погасяване. Той е задължен да намери фирми, които да му представят оферти, и после, заедно с общото събрание да се реши на коя от офертите да се спрат и да преминат към изпълнение на задачата.

Понякога е възможно да се сблъска и с неприятни ситуации, свързани с отказа от страна на някой от собствениците да заплати за дадена услуга, но за този проблем се намира решение в съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *