Начини за пречистване на водата при поход

Посрещате ли пролетта извън града? Не забравяйте за водата – основната съставка на семейния пикник или къмпинг. Неудобно е да я вземете със себе си, особено ако сте без кола. И е невъзможно да изхвърляте пластмаса сред природата. Много досадно е да носите бутилки със себе си, дори празни. И така, откъде идва чистата вода за похода?

Едно е да почивате в селските вили, а друго е да се озовете „в дивата природа“. Единствената естествена вода, която може да се пие без третиране, е вода от артезиански извори. Но не е толкова лесно да се доближите до тях, за това трябва да пробиете кладенец. И водата от всеки резервоар ще трябва да се почисти – не само от пясък, но и от по-сериозни „подправки“.

Вероятно няма да почивате в зона с радиоактивно замърсяване или да пиете от комин в химически завод. Това не отменя реалната заплаха от отравяне с микробиологично замърсена вода от реки и езера: в тях живеят бактерии, ламблии, паразитни кисти, вируси – последните обаче са доста редки (и колкото по-далеч от гъсто населените райони, толкова по-рядко ).

Дори една глътка „жива“ вода може да провокира остро или хронично заболяване. Особена опасност представляват невротоксините, които произвеждат синьо-зелените водорасли. Те потискат човешката нервна система не само при поглъщане, но и при излагане на кожата.

В допълнение, водните тела в близост до градски или индустриални зони често са замърсени с продукти от човешката икономическа дейност – тежки метали, петролни продукти, пестициди и др. Тези замърсители са по-токсични от естествените и могат да доведат до сериозни последици дори в малки дози. Нужно е пречистване на водата, а за целта трябва да намерите подходящите филтри за вода.

Когато ожаднеете, чувството за самосъхранение се притъпява и чистата вода в потока започва да изглежда доста безобидна. Бъдете нащрек: основните опасности не могат да се видят с просто око. Въпросът не е дали е необходимо да се пречиства водата, а как точно да се направи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *