Може ли да се избегне отлепване на ретината?

Отлепването на ретината е изключително сериозно очно заболяване. То води до трайно увреждане на човешкото зрение. Главна причина за появата му е разкъсването на най-нежната вътрешна обвивка на човешкото око.

Клетките на ретината приемат светлината, която прониква в окото и я изпраща във вид на импулси към мозъка. Така в мозъка се формират образите от реалния свят.

Причина за настъпване на разкъсване на ретината може да бъде настъпил сериозен възпалителен процес, силно късогледство, напредване на възрастта или механично увреждане – силен удар, падане, силен напън, тежко физическо натоварване и др. Разкъсването на ретината води неминуемо до отлепване на ретината.

Да не забравяме, че и диабетът може да причини това отлепване. Винаги трябва да се взима предвид наследствеността. Ако имате подобно заболяване при родители или баби и дядовци, правете редовно изследвания.

Заболяването, открито в ранен стадий, изисква лазерна намеса. Предприема се лазерно обшиване на зоните в риск. Третирането е напълно безболезнено и трае само 10 минути.

Ако, обаче отлепването е в напреднал стадий, лазерната терапия няма да е достатъчна за лечението. Ще бъде предписано оперативно лечение, с помощта, на което ще бъде почистено стъкловидното тяло. Почти няма случай, в който е засегнато само едното око.

За да предотвратите отлепване на ретината на някое от очите ви, трябва да се пазите от прекомерно физическо напрежение, да не допускате стресът да е водещ в ежедневието ви. Не допускайте да стоите пред компютъра с незащитени очи. Специалистите препоръчват през половин час да се прави почивка. Можете да разтоварите очите си като поглеждате далеч, което бързо ще намали напрежението в очите ви.

Противопоказано е хората, страдащи от диабет да щадят очите си като прекарват малко време пред компютъра и телевизора. Да не шофират в тъмната част от денонощието, за да не изморяват очите си с продължително взиране.

Никога не пренебрегвайте сигналите, които ви изпращат очите и реагирайте веднага, когато усетите някакъв дискомфорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *