Кошери, пчели и мед

Селското стопанство зависи в голяма степен от опрашването на пчелите. Без него добива на плодове и зеленчуци би спаднал значително. В света се срещат над 20 хиляди вида пчели, като голяма част от тях са опрашители на цветните растения. Пчелите живеят на колонии и всяка се състои от три вида представители – пчела – майка (царица), работничка и търтей. Първите два вида са женски, а търтеите са мъжки. Почти всички пчелите в кошера са работнички.Те живеят от 4 до 9 месеца през зимата и около 6 седмици през натоварените летни месеци – буквално работят до смърт. Кошерът се състои от 20000 – 30000 пчелипрез зимата и над 60 000 – 80 000 пчели през лятото. Пчелите работнички имат множество задълженияпрез  живота си: икономка, бавачка, строителен работник,  бакалин, охрана, и накрая след 21 дни, те започват да  събиратцветен прашец и нектар. Търтеите се отглеждат в режим на готовност за чифтосване с девствената царица през лятото. Те за предназначени само за това и след като осъществят оплождането умират. В кошера има от 300 до 3000 търтея. Те не притежават жило. Тъй като са от полза през зимата, те биват прогонени от кошера през есента.  Пчелата – майка е единствената царица в кошера,  която живее в продължение на 3-5 години. Тя има напълно развити яйчници като снася до 2000 яйца на ден и може да остане плодородна за цял живот. Оплодените яйца са женски (работнички), а неоплоденитесе превръщат в търтеи.Когато царицата умре или стане непродуктивна, другите пчели избират нова, хранейки я само с пчелно млечице. Пчелите съхраняват отровата си в торбичка, прикрепена към жилото и само женските могат да жилят. Това е така, защото жилото,наречено още яйцеполагало, е част от тяхната репродуктивна система. Пчелата майка използва яйцеполагалото, за да снася яйца и да жили. Пчелите работнички са стерилни, те не снасят яйца, а само жилят. Пчелите се хранят с нектар и полен (цветен прашец). Цветният прашец представлява мъжки гаметофити или това са мъжките  полови клетки на растенията. Той е една от най – богатите и най – естествени храни, състоящи се от до 35% протеини, 10% захари, въглехидрати, ензими, минерали и витамини А (каротин), В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (никотинова киселина ), B5, C (аскорбинова киселина) и други. Медоносните пчели превръщат нектара, събран от цветовете на растенията в мед, който допълнително обогатяват с ензими и ценни хранителни вещества. Медът е лесно смилаема храна, повишаваща жизнената дейност на организма, с доказани антибактериални и антимикотични свойста, което е причина, той никога да не плесенясва. Този сладък елексир днес е и една от главните причини, хората да отглеждат пчели. Пчеларството е древен метод, практикуван от около 15000 години. Пчелите живеят в жилища, които са направени от човека и се наричат кошери. Съществуват различни видове кошери, носещи предимно имената на създателите си, но повечето включват части като плодник, магазин, корпус, дъно, покрив и рамки.


В Древен Египет медът е бил
една от любимите храни, а хората там са били най – добритепчеларите по това време. Докато повечето развиват занаята заради меда, някои го правят и заради другите вещества, които могат да бъдат намерени в кошера – пчелен восък, пчелно млечице или прополис. Тези вещества са търсени заради високите си търговски качества. Пчелния восък може да се използва за козметика и свещи. Пчелното млечице, което се получава от хипофарингиалните (долночелюстните) жлези на пчелите – работнички, се употребява като хранителна добавка. Вещество, което пчелите използват за ремонт на пукнатините в кошерите си, се нарича прополис и се прилагакато средство в акупунктурата, алтернативната медицина и хомеопатията.

Пчеларството е полезно и за градината, тъй като подпомагаопрашването на растенията. Растенията се нуждаят от опрашване, за да оцелеят и да растат, а насекомитепомагат за увеличаване на добива в градината,подобрявайки качеството на цветята, плодовете и зеленчуците. Медоносните пчели се определят като най-важните насекоми за опрашването в света. Те са отговорни за извършването на 80% от тази дейност, в сравнение с другите насекоми. Освен многото ползи и удоволствието, което ще ви достави този занаят – разположението наедин или два кошера в задния двор, могат да ви да направят и  най – добрия градинар .

Селското стопанство зависи в голяма степен от опрашването на пчелите. Без него добива на плодове и зеленчуци би спаднал значително. В света се срещат над 20 хиляди вида пчели, като голяма част от тях са опрашители на цветните растения. Пчелите живеят на колонии и всяка се състои от три вида представители – пчела – майка (царица), работничка и търтей. Първите два вида са женски, а търтеите са мъжки. Почти всички пчелите в кошера са работнички.Те живеят от 4 до 9 месеца през зимата и около 6 седмици през натоварените летни месеци – буквално работят до смърт. Кошерът се състои от 20000 – 30000 пчелипрез зимата и над 60 000 – 80 000 пчели през лятото. Пчелите работнички имат множество задължения през  живота си: икономка,бавачка, строителен работник,  бакалин, охрана, и накрая след 21 дни, те започват да  събират цветен прашец и нектар.Търтеите се отглеждат в режим на готовност за чифтосване с девствената царица през лятото. Те за предназначени само за това и след като осъществят оплождането умират. В кошера има от 300 до 3000 търтея. Те не притежават жило. Тъй като са от полза през зимата, те биват прогонени от кошера през есента.  Пчелата – майка е единствената царица в кошера,  която живее в продължение на 3-5 години. Тя има напълно развити яйчници като снася до 2000 яйца на ден и може да остане плодородна за цял живот. Оплодените яйца са женски (работнички), а неоплоденитесе превръщат в търтеи. Когато царицата умре или стане непродуктивна, другите пчели избират нова, хранейки я само с пчелно млечице. Пчелите съхраняват отровата си в торбичка, прикрепена към жилото и само женските могат да жилят. Това е така, защото жилото, наречено още яйцеполагало, е част оттяхната репродуктивна система. Пчелата майка използва яйцеполагалото, за да снася яйца и да жили. Пчелите работнички са стерилни, те не снасят яйца, а само жилят. Пчелите се хранят с нектар и полен (цветен прашец). Цветният прашец представлявамъжки гаметофити или това са мъжките  полови клетки на растенията. Той е една от най – богатите и най – естествени храни, състоящи се от до 35% протеини, 10% захари, въглехидрати, ензими, минерали и витамини А (каротин), В1 (тиамин), В2(рибофлавин), В3 (никотинова киселина ), B5, C (аскорбинова киселина) и други. Медоносните пчели превръщат нектара, събран от цветовете на растенията в мед, който допълнително обогатяват с ензими и ценни хранителни вещества. Медът е лесно смилаема храна, повишаваща жизнената дейност на организма, с доказани антибактериални и антимикотични свойста, което е причина, той никога да не плесенясва. Този сладък елексир днес е и една от главните причини, хората да отглеждат пчели. Пчеларството е древен метод, практикуван от около 15000 години. Пчелите живеят в жилища, които са направени от човека и се наричат кошери. Съществуват различни видове кошери, носещи предимно имената на създателите си, но повечето включват части като плодник, магазин, корпус, дъно, покрив и рамки.

В Древен Египет медът е бил една от любимите храни, а хората там са били най – добрите пчеларите по това време. Докато повечето развиват занаята заради меда, някои го правят и заради другите веществта, които могат да бъдат намерени в кошера – пчелен восък, пчелно млечице или прополис. Тези вещества са търсени заради високите си търговски качества. Пчелния восък може да се използва за козметика и свещи. Пчелното млечице, което се получава от хипофарингиалните(долночелюстните) жлези на пчелите – работнички, се употребява като хранителна добавка. Вещество, което пчелите използват за ремонт на пукнатините в кошерите си, се нарича прополис и се прилагакато средство в акупунктурата, алтернативната медицина и хомеопатията.

Пчеларството е полезно и за градината, тъй като подпомагаопрашването на растенията. Растенията се нуждаят от опрашване, за да оцелеят и да растат, а насекомитепомогат за увеличаване на добива в градината,подобрявайки качеството на цветята, плодовете и зеленчуците. Медоносните пчели се определят като най-важните насекоми за опрашването в света. Те са отговорни за извършването на 80% от тази дейност, в сравнение с другите насекоми. Освен многото ползи и удоволствието, което ще ви достави този занаят – разположението наедин или два кошера в задния двор, могат да ви да направят и  най – добрия градинар .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *