Кои са славянските народи?

Групата на славянските народи е една от най-големите етнически групи на света. Днес, славянските езици са сред най-популярните на света и се говорят от повече от един милиард души, предимно в Европа и Азия. За това и Славянските езици са част от Индо-Европейската езикова група.

Българският език не е един от най-говорените, като Руския и Украинския, но е важно да се отбележи, че ние сме дали писмеността на почти всички славянски народи – кирилицата. Днес тя се използва от държави като Украйна, Сърбия, Македония, Русия, Полша и редица други страни по света.

Ето и някой от най-масово говорените Славянски езици.

1. Руски език – Най-говорения славянски език. Още от времето на Съветския Съюз, Руския език се налага като основен в много страни като Казахстан, Беларус. Киргизстан и много други. Днес близо 260 милиона души говорят Руски език и това го прави сред най-говорените на света. Между другото тук можете да намерите много добър руски преводач.

2. Украински език е Източно-славянски език, които се говори от близо 50 милиона души на света. Използва кирилица и е много близък до Руския.

3. Полски език е Западно-славянски език, които се говори от близо 55 милиона души на света и както останалите славянски езици, използва кирилица. Той е по-разпространен в Западна Европа.

4. Български език – Южно-славянски език с близо 10 милиона говорящи по цял свят. Днес е много разпространен на Балканите и предимно в България.

5. Сръбски език – Също много популярен на Балканите и говорен от близо 11 милиона души по данни от 2004 г. Използва кирилица и е много близък до Българския.

6. Македонски език – официално не е признат за независим език. Тъй като е почти еднакъв с Българския. Поради тази причина се нарича още “Македонска литературна норма”.

7. Чешки език – Официален за Република Чехия и част от Западно-славянските езици. Днес се говори от близо 12 милиона души и за разлика от останалите в групата не използва кирилица.

8. Хърватски език – Южно-славянски език, които се говори от близо 7 милиона души. Той също не използва кирилица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *