КАРОЛИНА ХЕРЕРА – ИСТОРИЯТА НА ЕДИН ПАРФЮМ

„За мен да нося парфюм е най-важният невидим аксесоар, който една жена може да има.“ – Каролина Ерера

 

Навярно някои от вас са се потапяли във вълнуващо-зловещия свят на романа на Патрик Зюскин:“Парфюмът – историята на един убиец“ (1985). Режисьорът Том Тиквер създава и филм през 2006-та. Главен герой е странният, лишен от собствен аромат Жан-Батист Грьонуй, който притежава най-силното обоняние в света и посвещава живота си на създаването на парфюм Абсолют. Този парфюм има за цел да е най-великолепното ухание, което някога човешко същество е вдъхвало. За трагедия, парфюмът може да се изработи единствено чрез странна технология, извличаща естествения аромат на млади и красиви девойки, които преди това Жан-Батист Грьонуй… Убива.

Слава Богу, в живота извън художествената литература, не се налагат убийства в името на парфюмите. Но книгата говори за много по-сложни неща, като например, колко е важно влиянието на мириса върху човешката природа и докъде е склонен да стигне творецът, за да осъществи най-доброто, което може да даде на света.

Геният на една жена

Тук няма да говорим за убиец. И няма да говорим за мъж.

Тя е най-добре облечената дама през 70-те и 80-те години на миналия век. Руса, красива, с дръзко и уверено изражение, Каролина Херера е превърнала името си в световноизвестна марка. Парфюми Carolina Herrera и дизайнерски облекла са любими аксесоари на много знаменитости.

Каролина Херера е родена на 8-ми януари 1939-та в град Каракас, Венецуела. Потомка е на стар аристократичен род и нюхът към добрия стил ѝ е вроден.

Нейната страст обаче са парфюмите, които владеят сетивата на потребителите почти 30 години. Към палитрата от ухания вече спадат 117 вида.

Началото

Преди да стане дизайнер, тя е известна като една от най-добре облечените жени в света, понякога наричана „Мадоната на бялата блуза“. Нейният дизайн е изискан, шикозен и класически, както и нейните аромати. Още, докато е била малка, нейната майка и баба я въвеждат в света на висшата мода. Водят я със себе си на екскурзии до Париж, откъдето си купуват дрехи, изработени от Balenciaga, Lanvin и Dior. Каролина и нейните сестри са израснали в привилегирована среда. В къщата са имали гувернантка и от малки са свикнали да живеят в лукс.

“Детството ми беше пълно с фантазия и забавления. Един от любимите ми спомени е времето, което прекарвахме в игри с моите сестри. Имахме гувернантка, която организираше импровизиран театър и пресъздавахме приказки като „Снежанка и седемте джуджета“ и „Снежанка“. Всяка от нас си избираше роля, която да изпълнява.“ – разказва самата Каролина Херера.

На 18-годишна възраст родителите на Каролина я насърчават да се омъжи за мъж от богато венецуелско семейство. Ражда две дъщери, но бракът завършва само след няколко години. Тя е първият човек в семейството, който се развежда. Със своите две дъщери тя се връща в дома на родителите си и за кратко работи в Каракас като публицист на модния дизайнер Емилио Пучи.

Впоследствие се омъжва отново и ражда още две дъщери. През 1980 г. тя се премества със съпруга си и децата си в Ню Йорк. Нейните приятели в Ню Йорк, редактор на списание Диана Вриланд и модният публицист Руди Креспи я насърчават да се опита да проектира цяла модна линия дрехи. Първоначално нейният бизнес има само няколко служители, но много скоро се разраства. Нейните приятели и роднини са първите и клиенти, но за кратко време жени като Есте Лаудер и Жаклин Кенеди Онасис са привлечени от нейните дрехи. След проектирането на сватбената рокля за Каролин Кенеди през 1986 г., Каролина Ерера се превръща в икона в този бизнес.

Каролина Херера дебютира с два аромата – женски през 1988-ма година и мъжки през 1991-ва. Нейната основна аудитория, обаче, обхваща нежната половина на човечеството. Ароматите на Херера са прочути със своята универсалност. Намира се за всекиго по нещо и може да бъде удовлетворен дори най-претенциозният вкус. През 1996-та година към парфюмерийната дизайнерска къща като творчески директор се присъединява Каролина младша – дъщерята на дизайнерката. Заедно създават нов парфюм, кръстен на кода на Манхатън – „212“. Излиза на пазара през следващата година. Неговата специфична форма приличаща на „таблетка“, е емблематична за всички последвали парфюми на серията. Оказва се един от най-успешните парфюми, който носи голяма популярност на бранда.

„Упоритостта, скъпи приятелю, е това, което трябва да имате“ е една от любимите реплики на Каролина Херера.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *