Как да премахнете парфюмната миризма от дрехите

Повечето хора обичат да ухаят приятно, без значение дали от естествени аромати или създадени от въображението на парфюмеристите. Има обаче ситуации, когато дори лек аромат на парфюм е неподходящ.

Забелязано е, че парфюмът, случайно попаднал на рокля или блуза, трае много по-дълго, отколкото върху кожата. Те могат да оставят петна, които значително намаляват естетиката на визията.

Нежелано ароматизиране на дрехи – как се случва

Най-често виновен за това е парфюмът.

Не си струва да се надявате, че парфюмът ще „изчезне“ за кратко време. Конците от тъкани и трикотаж се състоят от отделни влакна – порести, със здрава структура. Самата повърхност на влакната, поради своя релеф, е способна да улавя и задържа молекули, а хлабавата структура на текстилните тъкани също помага да се запази аромата.

Степента на „импрегниране“ на дрехите с миризми от дамски или мъжки парфюми зависи от естествеността на състава (за вълна и памук е по-висока, отколкото за синтетика), от плътността на тъканта (по-малко плътните материали са по-податливи на нежелана ароматизация). Премахвайки миризмата, ще трябва да вземете предвид свойствата на материалите и препоръките на производителите за грижа за дрехите.

Най-простата, но доста дълга и скъпа от наличните опции за премахване на парфюмни остатъци от дрехите е химическо чистене.

Метод номер 1 – проветряване. Поставете дрехите на закачалка на открито на течение. Технически след много часове миризмата трябва да отшуми.

Метод номер 2 – пране. Прането се извършва при температура и скорост на центрофугиране, посочени на етикета, с препарати за подходящия състав на влакната. В някои случаи прането е достатъчно, за да се премахне не само миризмата, но и петното от парфюма на мястото, където е бил напръскан.

Метод номер 3 – Третирайте зоните на дрехите с аромат със сапун, след това натрийте сапуна върху ренде, разтворете получения сапун в топла вода и добавете сол. Накиснете продукта в този разтвор за 12-24 часа, след това изперете и изплакнете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *