Какво се спотайва във вашето спално бельо и хавлии?

Когато днес, имате възможност да се ‘тагнете’ от някой хубав хотел в България или по света, последното нещо, което гледате е, какво е спалното бельо, което е постлано върху леглото. Когато обаче се върнете вкъщи, може да имате странни оплаквания за сърбеж по кожата, леки наранявания, обриви, и се чудите откъде са. Източникът може да са чаршафите в същия този хотел, ако не са били добре измити и поддържани.

Като си представите, че това е картина, която може да се повтори и вкъщи, ще си дадете сметка, колко е важно адекватното отношение спрямо домашното спално бельо. Да, неговата материя има значение, дори е доказано, че има цветове на нишките на спалното бельо, които отблъскват вредители, но в крайна сметка, най-важни са прането, почистването и правилното ползване.

За помощ на хотелската и туристическата индустрия, хората по света пишат книги по темата, за вредителите в спалното бельо, но за нас като потребители е важно да знаем: Това, което може да живее в  завивките ви, в спалното бельо, във възглавниците е повече от това, което искате да знаете. Заразни болести се таят в иначе изисканите материи и спално бельо, затова поддържането на чистота е толкова важно.

 Ако за спалното бельо в хотела нямате гаранция, защото там само уверението не стига, в дома си, можете да направите най-добрата среда за спане и да изолирате неприятни преживявания. Освен проветрението и сгъването всеки ден, отделянето на спалното бельо от покривките за леглото, много е важно по време на сън да имате температура, която не поддържа по-висока температура. Също така, с течение на времето, да правите често проверки на матрака и на леглото. Както и да следите за миризмите около леглото, защото промяната на миризмата е сигнал за развитие на нещо неприятно. Всичко трябва да има дъх на свежо и приятно.

 Освен на спалното бельо, можете да обърнете внимание и на кърпите и на хавлиите, които също могат да са преносители на много микроби. Всичко зависи от влагата, колкото повече тя присъства в една среда, толкова повече се микроорганизми. С прости решения, които по-опитните домакини владеят можете да вземете съвет и да не давате на многото вредители да се спотайват в спалното ви бельо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *