Инверторни климатици

Планирали сте да си купите климатик и не сте наясно какво трябва да търсите. Ето някои подробности, които трябва да знаете преди да пристъпите към покупката.

Климатиците, базирайки се на компресора, с който работят, се разделят на два вида –  конвенционални и инверторни.

Конвенционалните климатици работят на постоянни обороти. След като достигнат желаната температура, се изключват. Когато датчикът регистрира някаква промяна на температурата в помещението, климатикът отново се задейства. Така се харчи прекалено много електричество. Те имат и друг недостатък. Когато температурите навън достигнат -9 градуса, конвенционалният климатик замръзва.

Значително по-икономичните са инверторни климатици. Те автоматично регулират компресорните обороти. Зададената температурата в помещението се поддържа без да се изключва климатика. Така шумът е значително по-малък, а системата има по-дълъг живот.

Още едно важно нещо при избора на климатик е съобразяването му с големината на помещението, в което ще функционира. По-малкият климатик, поставен в по-голямо от предвиденото помещение, ще работи непрекъснато, за да може да поддържа необходимата температура. Това неминуемо ще доведе до много по-висока сметка за електроенергия в края на месеца. Разбира се, системата на уреда ще се износи много по-бързо.

Друг важен белег, по-който можете да изберете по-добрия климатик, е мощността.  У нас са известни климатици с мощност 9000 или 12 000 BTU. Тези с по-малката мощност се използват в по-малки помещения, често за детски стаи или по-малки спални.

Енергийната ефективност също е важен белег, който е добре да имате предвид, когато избирате климатик. Най-енергоспестяващи са климатиците клас А. Уредите клас G са с най-малка енергоефективност.

Консултирайте се със специалистите от магазина по въпроса за шума, който вдига избрания от вас климатик. Добре е да се спрете на по-безшумен, особено за помещения като спалня или детска стая. Обикновено конвенционалните климатици са по-шумни, тъй като оборотите, на които функционират, са значително по-високи от тези на инверторните климатици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *