Избор на акустична китара за прохождащи музиканти

Ако акустичната китара е качествена още при самото и закупуване, това със сигурност ще улесни обучението, и ще помогне за постигане на върхови постижения с времето. Следователно от изборът на акустична китара може да зависи и съдбата на изпълнителя като такъв.

Акустична китара се използва много и на нея се изпълнява най-популярната музика. Тя се различава от електрическата по отсъствието на звукови усилватели, конвертори на сигнал и всякакви други електронни устройства.

Акустичните китари се разделят на два вида: класическа и американска кънтри-китара. Въпреки подобната им конфигурация и същия брой струни, най-често шест, има някои разлики, които трябва да запомните. При класическата китара има обикновено найлонови струни, които имат силен и отличителен звук, подходящ за много музикални направления а също и за начинаещи китаристи. Подходяща е за деца на възраст под петнадесет години. Ако ученика обаче е на възраст между седем и единадесет години трябва да се използва класическа китара в умален размер.

Кънтри китарата има по обмен корпус, защото има извивка на дъното, грифът и пък, е по-тесен, а струните обикновено са метални. Това дава също възможност за извличане на силни звуци. Свиренето е малко по-сложно поради специфичната и форма за това се използва перце. Този тип  китара е отличен за блус, кънтри, и рагтайм.

При избора на китара, без значение на какъв тип сте се спрели, трябва да я усетите. Да я вземете в ръцете си, да видите теглото и дебелината на грифът и дали са удобни за вас. Самият гриф на инструмента трябва да е идеално гладък, и разположен на една височина. Огледайте тялото за драскотини и пукнатини по корпуса, в лака както и за други дефекти, които ще развалят звученето на инструмента на един по-късен етап. Изберете няколко китари и се опитайте да посвирите на тях, всяка ще има собствен, уникален звук. Когато инструментът е настроен правилно, звукът му няма тракане и е чист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *