Някои златни правила в ароматерапията

Както във всеки метод за поддържане здравето на организма, така и в ароматерапията има няколко основни правила, спазването на които позволява да се избегнат неприятни последствия и тя да се превърне в приятно занимание.

Основно правило е качество и пак качество. Трябва да се използват само био етерични масла, в чийто качество сте уверени на 100 %. Помнете, че далече не всичко, което се нарича етерични масла е действително ароматерапевтичен продукт. Покупката от аптеките също не е гаранция за качествено етерично масло – честото е получено по химически начин и по-скоро може да се ползва като ароматизатор. Въпросът с качеството на етеричните масла е много важен.

Второ правило е спазване на дозировката. Не трябва да се забравя, че етеричните масла за ароматерапия макар и естествени са с висока концентрация. Това налага точно да се спазва препоръчаната доза и освен това не трябва да се забравя, че тя е ориентировъчна, защото всеки човек е различен, всяка кожа и всеки нос реагират на био етеричните масла по своему. При децата обонянието е по-силно, отколкото при възрастните хора. Светлата кожа е по-чувствителна от тъмната. За жените дозата трябва да е по-ниска от тази за мъжете.

За да няма грешки и пропуски добре е да имате свой ароматерапевт, който може да определи оптималната за вас доза във всеки конкретен случай. Има и универсално правило – започнете да ползвате етеричното масло с една капка. В много от случаите една капка от маслото е достатъчна да започне да действа на вашия организъм и в случай на непоносимост тя ще се прояви.

Друго правило е да ви хареса аромата. Ако той не ви допада, поискайте подходяща алтернатива. Помнете, че ароматерапията е съчетаване на полезното с приятното. Психологическият дискомфорт може да неутрализира полезното въздействие на етеричното масло върху организма. Хубавото е, че всички етерични масла за ароматерапия имат широк спектър на въздействие, за това за вашия конкретен случай задължително ще се намерят поне още няколко масла, аромата на които ще бъде по вашия вкус и следователно ефектът ще бъде максимален.

Задължително преди да започнете ароматерапия с ново етерично масло следва да си направите индивидуален тест за поносимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *