За приложението на фунгицидите

Широко разпространените вирусни и гъбни заболявания силно намаляват добива на продукция от културните растения. Заболяванията при културите, отглеждани от разсад – ягоди, различни видове зеленчуци и подправки, често се предават от самия разсад. Това се отнася и за посадъчния материал – само здрав посадъчен материал може да осигури здрави лозови масиви и овощни култури. За да се постигне отглеждане на здрав разсад и посадъчен материал, трябва да се използват съответните фунгициди. Контактните химически препарати са в състояние да предпазят растенията от гъбни заболявания при наличие на условия за тяхното развитие. При появило се заболяване препаратите със системно действие могат да спрат развитието на болестта.

Така, например, обеззаразяването с фунгициди на семената за есенните култури – пшеница и ечемик, може да ги защити от много болести, които се пренасят от посевния материал. Това осигурява добро развитие на културите. При правилно приложена технология на отглеждане и спазени агротехнически срокове добивите ще бъдат високи.

Различните видове химически препарати за борба с болестите по растенията имат различено действие – контактно и системно. Контактните препарати се използват за профилактично действие когато има условие за развитие на гъбно заболяване. Те не проникват в растението и при дъжд се измиват бързо. Системните фунгициди проникват в листата и се предвижват по цялото растение, което осигурява лечебното им действие. Не се измиват от дъжда и това ги прави приложими при нестабилно време.

За личното стопанство се предлага голям асортимент от химически препарати, включително и за борба с болестите по растенията. Използването на фунгицидите трябва да става при точно спазване на указанията за ползването им. Да се внимава с дозата на препарата, както и с количеството разтвор, попаднал върху растенията. Всичко това изисква точно приготвяне на разтвора и ползване на пръскачка с правилно настроени дюзи.

За да бъде ефективно пръскането на растенията трябва да се изчакат подходящи климатични условия – тихо, без вятър време и без очакван дъжд в близките часове. За да се използват подходящите фунгициди е много отговорно правилно да се определи заболяването. Само подходящият химически препарат може да доведе до нужния ефект – унищожаване на болестите и запазване на растенията.

Само добрата култура в земеделието, правилната обработка на почвата и използването на качествени пестициди може да осигури стабилни добиви и желаните резултати от отглежданите култури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *