До какво води пренебрегването на стоматологичен преглед

Причината номер 1, поради която възрастните не посещават зъболекар, се дължи на нежеланието да се плаща високата цена на стоматологичните услуги.

Като цяло здравето на човешкия организъм се влияе от здравословното състояние на устната кухина. Хората често мислят, че единственото, което рискуват, като не посещават редовно стоматологичния кабинет, е евентуално появата на дупка, потъмнели зъби или болен зъб, който трябва да се извади. Но последиците за цялостното ви здраве могат да бъдат много по-страшни от това и те включват:

Сърдечни заболявания

Когато венците са възпалени в следствие на пародонтоза, бактериите могат да навлязат в организма. Те попадат в кръвта ви и могат да причинят втвърдяване на артериите. Плаката, която се развива по вътрешните стени на артериите, може да ограничи потока на кръвта в тялото ви, което води до огромен риск от инфаркт или инсулт.

Сърдечна инфекция (ендокардит).

Ендокардит или инфекция на вътрешната обвивка на сърцето, се причинява, когато бактериите от устната кухина попаднат в кръвта, което може да стане при възпалени венци, и се прикрепят към лигавицата на сърцето ви. Устаната ви кухина трябва да е в отлично здраве, особено когато сте планирали да си поставите дентални импланти София.

Преждевременно раждане и ниско тегло на бебето при раждане.

Бременните жени са особено податливи на стоматологични проблеми. Пародонтозата е свързана с голямата опасност от преждевременно раждане, както и възможността бебето да се роди с ниско тегло. Болните венци също влияят върху наличието на повече проблеми със зачеването.

Респираторни инфекции.

По същия начин както бактериите от болните венци могат да проникнат в кръвта ви и да причинят сърдечни заболявания, така могат да причинят и инфекции на белите дробове, включително пневмония.

Контрол на кръвната захар.

Хората с диабет може да установят, че пародонтозата затруднява контрола на кръвната захар, като по този начин влошава симптомите на диабета.

Деменция.

Бактериите, които попадат в устата, също могат да проникнат в нервните канали и да причинят мозъчно увреждане. Някои изследвания показват, че оралните бактерии могат да допринесат за вида на плаката, свързана с болестта на Алцхаймер.

Въпреки че няма пряка връзка на тези заболявания и здравето на устната кухина, изглежда има достатъчно доказателства за това, че колкото по-добро е стоянието на устаната кухина, толкова по-здрави сте като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *