Домашна работа в АЕА

Тази публикация има за цел да опише как Американско-английската академия (АЕА) смята, че е добре да се възприема домашната работа, като отношението към нея е важен фактор и трябва да се възпитава от най-ранна детска възраст. Приемът в АЕА започва от 3 годишна възраст и именно детската градина е времето, в което децата се подготвят за същинското си международно и многоезично обучение.

Домашната работа през първата и втората година на детската градина се дава по преценка на основния учител и се използва като упражнение за подсилване на знанията,  за да помогне на детето да затвърдява това, което той или тя учи. Слушането на детето как чете на дневна база е основен компонент на домашната работа на този етап.

Във възрастта между 3 и 6 години домашното на всяко дете се вписва в определена тетрадка. Учениците я използват, за да напишат домашните задачи и когато приключат я връчват на учителя. Тази тетрадка следва да бъде подписан от родителите всяка седмица. Тя дава ясна индикация за това, което желае или не желае да прави. Ако тетрадката за домашна работа е постоянно празна, трябва да се проследят причините! Създаването на последователни насоки в началото на деня, като за това къде и при какви условия домашната работа е добре да се направи, не позволява създаване на много конфликти. Повечето малки деца не разполагат с вродена способност да се учат сами от само себе си, така че „Отиди в стаята си и не излизай, докато не завършиш домашното!“ рядко работи! Въпреки това родителите могат да използват следните изпитани съвети:

  1. Да се ​​осигури спокойна, добре осветена зона, която родителите могат да наблюдават.
  2. Да не се допуска домашната работа да се прави под акомпанимента на mp3 плейъри, телевизионни или видео игри, телевизори и т.н.
  3. Да се проявява интерес и да се изслушва детето, докато споделя какво е било домашното, тъй като всеки харесва публиката.
  4. Да се проверява редовно дали домашното е завършено.

Ориентировъчно, според ръководството на АЕА, това е и количеството време на ден, в което е разумно родителите да очакват тяхното дете да отделя за домашна работа:

Година 2     15 – 20 минути;

Година 3     20 – 30 минути;

Година 4     30 – 40 минути;

Година 5     45 минути – 1 час;

Година 6     1 – 1/2 часа;

Година 7  Две 30-минутни домашни работи на вечер, пет пъти седмично с един допълнително четене (преговаряне) на домашното всеки уикенд;

Година 8   Две или три 30-минутни домашни работи на вечер с някои допълнителни занимания през почивните дни;

Година 9  Три 30-минутни домашни работи на вечер с някои допълнителни през почивните дни;

Година 10 и 11  Три 40-минутни домашни работи на вечер, с едно допълнителна домашна работа в петък и преговор през почивните дни;

Година 12 и 13   Учениците трябва да прекарват около 4 часа на седмица за подготовка на своето индивидуално ниво 5 часа, когато са в 13-та си обучителна година.

Тази информация достигна до вас благодарение на: International school in Sofia.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *