Видове покрития за интериорни врати

При избор на интериорни врати един от главните аспекти се явява материала, който покрива повърхността. Именно покритието ще предава приятния вид на вратата и ще допълва дизайна на интериора в жилището.

От покритието зависи надеждността и екологическата безопасност на изделията, за това към неговия избор трябва да се подходи с най-голяма отговорност.

На пазара производителите предлагат следните основни видове врати в зависимост от вида на покритието:
– боядисани;
– ламинатни;
– лакирани;
– фурнирни.

Като се познават особеностите на всеки вид покритие, купувачът има възможност да избере най-подходящото според конкретните потребности.

Боядисаните интериорни врати са най-практичния вариант, тъй като не се нуждаят от някакви специални грижи и могат лесно да се почистват, защото са с гладка повърхност. По принцип са с по-ниска цена и не се отличават с изящен външен вид.

По желание на клиента могат да бъдат боядисани практически във всеки цвят, което им дава възможност да се впишат и в най-нестандартния интериор. Технологията на това покритие се състои в нанасяне на грунд върху повърхността и после се покрива с боя на няколко слоя.

Ламинатните интериорни врати са едни от най-евтините модели. В зависимост от пълнежа и вида на ламината те имат различно ниво на звукоизолация и устойчивост на механични повреди.

Лакираните интериорни врати се получават след нанасяне върху платното на няколко слоя лак. Това може да се направи по две различни технологии:

– прозрачна – последователно покриване на платното с безцветен лак;
– тонирана – първо се нанася цветно багрило, после се покрива с безцветен лак.

В резултат на тези технологии всички пори на дървото се закриват, което прави вратите по-устойчиви на влага. Качественото тонирано покритие позволява да се подчертаят релефните форми и да се постигне елегантност в дизайна.

Основно предимство на моделите фурнирни интериорни врати е изключителния външен вид, който идеално повтаря текстурата на естественото дърво.

Фурнирът представлява тънък слой от естествена дървесина, който скрива рамката на вратата.

Използването на естествен материал осигурява тяхната висока практичност и отлични декоративни качества.
Тези врати имат добра устойчивост към външни механични въздействия и понасят колебанията на температурата и високата влажност.

Недостатъците им са високата цена и необходимостта от специални грижи.

Трябва да се знае, че характеристиката на всяка врата зависи не само от вида покритие, а и от други параметри. За това при покупка се препоръча да получите колкото може повече информация за предимствата и недостатъците на конкретния модел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *