Важни съвети за всички, които възнамеряват да теглят кредити

Заемането на пари винаги е по-лесно от даването. Всеки е наясно с това. Но от време на време може да възникне спешна нужда от пари, които трябва да бъдат взети някъде. Най-сигурният начин да намерите средства за спешни нужди е да получите кредит. Но често кредитополучателите грешно изчисляват своите сили и възможности и поради това не могат да върнат заетия заем навреме. Как се получава така?

Всичко трябва да е планирано

  • За да не просрочвате плащанията, трябва да сте наясно с няколко важни правила. Когато кандидатствате за заем от банка или микрофинансова организация, действайте съгласно следния план:
  • Определете точната сума на заема, който ще вземете, и изчислете срока на погасяване.
  • Сега изчислете доходите си и проверете дали можете да върнете заема навреме.
  • Консултирайте се с финансовата институция за размера на наказателните лихви и как те се начисляват.

Тези правила ще помогнат на кредитополучателя да оцени правилно възможностите си и да върне заема навреме. Например, ако получавате ниска заплата не бива да вземате назаем голяма сума. Така най-вероятно няма да можете да върнете кредита навреме.

Същевременно, в случай на голямо забавяне, кредитополучателят трябва да бъде подготвен за следните последици:

Лоша кредитна история

Всеки издаден заем се регистрира в специална система за събиране на данни за кредитополучателите. Има цялата информация за кредита и самия кредитополучател. Базата данни проследява сумата, сроковете, броя на закъсненията и глобите за всички заеми, които клиентът е взел. Всичко това се отразява на кредитния рейтинг на кредитополучателя и колкото по-нисък е той, толкова по-малък е шансът човек да получи заем в бъдеще.

Глоби и увеличение на размера на заема

Длъжникът неизбежно ще трябва да се сблъска с такси за просрочени задължения. Тоест, дългът ще расте всеки ден.

Ако той не плати заема за дълъг период, тогава кредиторът има право да прехвърли дълга на трети страни – колекторски компании.

Банката или друга финансова институция има право да съди длъжника за нарушаване на условията на договора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *