Как правилно да гладим спално бельо?

Научните изследвания дойдоха на помощ за тези, които не обичат да гладят дрехите си. Американски учени са доказали, че по време на процеса на гладене се създава статично електричество и се натрупва върху повърхността на спалното бельо. То е много вредно за кожата и причинява повишени нива на хормоните на стреса в организма. Но това не е всичко!

В резултат на проведените изследвания гладенето беше признато за вредна процедура, тъй като горещата ютия „гори“ материала. Поради това дори естествената материя за спално бельо става по-малко дишаща. В резултат на това хигроскопичността на тъканите се влошава и кожата губи способността си да диша пълноценно, да почива и да се възстановява по време на сън.

Всичко това е напълно вярно за материали като сатен, памук, бамбук, жакард, коприна и микрофибър. Тези, които искат да спестят от допълнителни разходи за електроенергия, трябва да обърнат внимание на тези видове тъкани. При пране те практически не се мачкат и не губят своята привлекателност.

Такива комплекти спално бельо от немачкаеми материали е достатъчно само да се перат и изсушават в изправено състояние. След това спалното бельо трябва да бъде окачено и изсушено напълно. За да изправите напълно спалното бельо след пране, трябва да го изтръскате няколко пъти, след което го поставете на простора и го оставете да изсъхне на слънце. Това ще помогне да се премахнат всички гънки и нередности, възникнали по време на въртенето на прането в пералнята. Важно е да свалите прането и да го поставите в гардероба спретнато сгънато, като след това тъканта остава мека и приятна за кожата.

Добре е да се обърне специално внимание на жакарда. Този материал отдавна се смята за признак на аристократичност и добър вкус. Той перфектно абсорбира влагата, не се наелектризирва, издържа на интензивна поддръжка и е устойчив на избледняване. Той се създава по специална технология на тъкане на нишките. Дори луксозното жакардово бельо не може да се глади. Ако не искате да се откажете от гладенето, тогава е по-добре да гладите жакарда само от обратната страна, за да запазите модела и свойствата на материала.

Също така, от обратната страна, се препоръчва да се гладят копринени спални комплекти. Най-добре е коприненото спално бельо да е леко влажно и да се глади при  нежна температура. Коприненото спално бельо като жакарда, не може да се глади с гореща ютия. В допълнение, този материал има бактерицидни свойства, така че няма смисъл да го гладите за дезинфекция.

Сатенените комплекти са друг вид спално бельо от памук. Те се различават по техниката на тъкане на конците, както и наличието на добавки. Гладенето им, също като при жакарда, не е необходимо, но ако има нужда от това, тогава си струва да го направите възможно най-внимателно, най-добре с помощта на пара и допълнително парче плат.

Както можете да видите, гладенето е въпрос на чисто личен избор и предпочитания, но научният подход ни казва, че гладенето не е задължително.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *